BlogWendy Perry of Wendy Sheeran?

In dit werk ontmoet je veel mensen. En dan woon ik ook nog eens in een klein dorp, waar iedereen, iedereen kent… En ook in de omliggende dorpen is dat het geval. Soms leid je een afscheidsplechtigheid waar 10 mensen zijn, soms zijn er 300. Die mensen kijken naar mij, maar ik ken hén niet allemaal van gezicht.
Dat besef ik me zo goed als ik op een dag in het plaatselijke ziekenhuis ben. Ik loop er met de kinderen aan de hand als iemand gedag zegt. Ik zeg gedag terug, maar ik weet niet even niet waar ik ze van ken. De taxichauffeur die patiënten afzet, roept ‘hé Wendy’. Ik ken hem van gezicht… maar ik weet er even geen naam bij.
 
Daarna doen we boodschappen. Weer zeggen mensen gedag, met sommigen maak ik een praatje. Ik vraag hoe het met ze gaat, zij geven mijn kinderen een hand en vragen hoe ze heten, hoe oud ze zijn. De gesprekken duren niet te lang, want als ik aan mijn mouw getrokken wordt, weet ik dat de kinderen het al snel zat zijn. Toch weten zij dat ze niet mogen zeggen ‘Gááán we?’. Ze weten dat het vaak mensen zijn die verdrietig zijn (geweest) en het fijn vinden om nog even te praten. Het feest der herkenning gaat door, als ik mijn kinderen daarna naar school breng, kom ik mensen tegen waar ik allemaal gedag tegen zeg. ‘Ken jij iederéén van begrafenissen?’ vragen de kinderen. Ik vertel, van de éen heb ik een schoonmoeder begraven, bij de ander sprak ik op de uitvaart van een vader. Bij weer een ander was ik op de crematie van een zus..
 
Later als we de dag nog eens doornemen komen die gesprekken weer ter sprake. ‘Heb jij dat ook gezien mama, vandaag?’, vragen de kinderen. ‘De mensen kijken echt naar ons alsof ze zeggen ‘zijn dát nou jóuw kinderen?’ Het was mij niet perse opgevallen, maar voor hen voelden die aandacht en die blikken ongetwijfeld zo. Eén van de kinderen zie je zomaar denken. En dan komt de vraag! ’Zouden de kinderen van Ed Sheeran en Katy Perry dat gevoel ook hebben als ze met hun vader of moeder ergens lopen en dan elke keer aangesproken worden?’.
 
Uh… heb ik dit goed begrepen? Vergelijken ze mij nou met Katy Perry en Ed Sheeran? Ik ben géén wereldster, géén BN’er. Hooguit een BF’er. Een bekende Flakkeenaar…